Postrytteren i Tinggade

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Postrytteren på det gamle posthus i Tinggade

Adressen Tinggade 20 er Ringsteds forhenværende postkontor.

I januar 2014 flyttede ekspeditionen til Ringstedstedet. Postrytteren på væggen sidder der dog stadig.

Han er skabt af billedhuggeren Johannes Bjerg i 1938 og støbt på bronzestøber Lauritz Rasmussens værksted.

Figuren findes i to varianter, den vi ser her, som kan ses fra begge sider, og er den mest anvendte øst for Storebælt. En smallere model, til opsætning mod en væg, bruges mest vest for Storebælt.

Figuren blev fremstillet i 26 eksemplarer engang i 1980-erne løb Post- og Telegrafvæsenet tør for figurer, så blev Ringsteds postrytter sendt til København, hvor den blev kopieret til 10 figurer mere.

Daværende Postmester Sandbjerg opmålte skulpturen, inden afrejsen, han ville være sikker på at få den oprindelige tilbage igen.

Den sidst opsatte Postrytter blev i 1988 anbragt på en granitsøjle, lige inden for indgangen på Sorø posthus, her kan den studeres i øjenhøjde.

Johannes Bjerg er i Ringsted også kendt som skaberen af ValdemarstatuenTorvet og reliefet på mindestenen over Ole Hansen (landbrugsminister) i Sct. Bendtsgade.

Johannes Bjerg var svigersøn til den daværende generalpostdirektør og havde sin gang på Postmuseet, han fik ideen til Postrytteren fra et kontorskilt, brugt i hertugdømmerne på Christian 7's tid.

Kilder

Jakob Zeuthens artikel i Lokalbladet, som findes på Ringsted Arkiv.