Pablo Schouboe

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Portræt af Pablo Schouboe - (foto: Geni.com)
Pablo Schouboes gravsten på Glostrup Søndre Kirkegård (foto: Glostrup kirkegård)

Poul (Pablo) Sadolin Schouboe (15.06.1874 i Ringsted - 08.08.1941 i København)

Kunstmaler og forfatter.

Søn af boghandler Niels Theodor Schouboe og hustru og Vilhelmine Frederikke f. Jensen. Bror til Henrik Schouboe som også var kunstmaler.

Pablo Schouboe var i boghandlerlærer i Randers, hvor efter han fra 1901 var selvstændig boghandler på Østerbro i København. I 1906 da han hustru døde, solgte han butikken og rejste til Argentina i Sydamerika han blev biologisk og zoologisk tegner under det argentinske landbrugsministerium i Buenos Aires, her efter boede han i Chile, Brasilien og Columbia.

Men han havde åbenbart kunstnerdrømme, som blev næret af, at hans 2 år yngre bror, Henrik, blev uddannet på Kunstakademiet og fik et langt og virksomt liv som maler.

Han blev i Sydamerika, men kom hjem på besøg med et par års mellemrum efter at have skaffet sig anseelse som maler. Han illustrerede et stort værk om majsplanten.

Hans malerier viser en sammensmeltning af den hjemlige skoling med de sydlandske motivers rigdom af farver, lys og varmedirrende luft. De afspejler naturen med søjlekaktus, citron- og eucalyptustræer, slørede bjergomrids og mørke søer, malet i små formater og med klare farver, der af og til kunne tendere det lækre.

Pablo døde i Danmark efter længere tids sygdom.

Den 15. august 1941 blev hans urne nedsat på Glostrup Søndre kirkegård afdeling 4 gravsted nr. 6005. Stenen er kategoriseret som bevaringsværdig og skal i 2018 males op.

Kilder

Weilbachs Kunstleksikon | 27-10-2013

Kirkebog for Ringsted Sogn (født)

Glostrup Kirkegård