Madonna og Jesus på Holbækvej

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Madonna og Jesus på Holbækvej
Jesus hjertefigur

Holbækvej i Ringsted, mellem Benløse og Lille Svenstrup Gods, møder man 3 religiøse andagtssteder.

De blev benyttet af katolikkerne i 1920-erne og 1930-erne, når de hvert år i forsommeren valfartede fra Sct. Knuds kirke i Ringsted til Haraldsted, for at fejre mindet om Knud Lavards helgenkåring den 25.06.1170.

Valfarten sluttede med en messe i kapelruinen øst for Haraldsted, hvor Sankt Knuds kilde engang sprang.

Knud Lavard var hertug i Slesvig og elsket af det danske folk, han blev pga. stridigheder om retten til den danske krone myrdet af sin frænde, kongesønnen Magnus den 07.01.1131 i skoven ved Haraldsted.

Den første statuette forstiller Madonna/Maria med Jesusbarnet, det er der ingen tvivl om, da hun er en central figur i den katolske kirke.

Den sidste statuette ved Lille Svenstrup er lidt mere kryptisk, det kunne være en helgen, men vist man studere den lidt nærmere finder man symbolikken.

Figuren bærer hjertet synligt uden på brystet, på hjertet er noget der ligner en kæde og fra hjertet står en flamme op. Figuren er en ”Jesus-hjerte” figur, en meget almindelig måde at fremstille Kristus på, i den første del af sidste århundrede.

Kæden om hjertet forestiller tornekronen og fortæller om Jesus lidelse og død og flammen fortæller om Jesus brændende kærlighed til menneskene. Figurens højre hånd peger på hjertet og siger hermed ”se min kærlighed til jer”.

De to statuetter i de gulkalkede nicher og korset imellem dem fortæller tilsammen om Jesus fødsel, hans lidelse og den opstandne frelser.

De er opstillet i 1926 og bekostet af en anonym giver, godset Lille Svenstrup skænkede jorden, familien på Lille Svenstrup var på den tid katolikker.

Kilder

Jacob Zeuthens artikler, findes på Ringsted Arkiv.