Hundsik” fra Ringsted landsogn

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

En gammel, nu afdød mand har fortalt mig følgende:

Som dreng tjente han på en gård vistnok i Torpet ved Ringsted og i denne gård var husbondfolkene meget overtroiske. Til juleaften havde de travlt med mange ting, med at sætte stål for dørene osv. og blandt andet mærkeligt skulle Lænkehunden den aften smage alt godt, hvad der var og skulle være på julebordet.

Husmoderen tog da en spand og i den kom hun risengrød, sylte, rødbeder, sennep, sigtekage, øl og snaps samt æbleskiver og så videre. Og så skulle gårdens tjenestedreng den aften give hunden maden.

Når drengen kom ud på gårdtrappen skulle han sige "Hundsik" Når han kom hen midt i gården igen "Hundsik" og når han gav hunden maden atter "Hundsik" og gå stille tilbage.

Den gamle mand som fortalte mig dette tjente på bemeldte gård i flere år, og en juleaften tænkte han, at det kunne være det samme med dette "Hundsik" og gav da hunden maden uden at sige noget.

Aldrig havde han fået sådan en ørefigen, som han nu fik af manden, der ventede ham henne på trappen. Han kunne vel følge reglerne her i gården, og glemte det heller aldrig siden.