Indespærret mod himlen

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Billedhuggeren, maleren og grafikeren Jan Leth, som i en årrække boede i Ringsted, har skabt denne 3 m høje bronze skulptur, oprindeligt som vartegn til Nørretorv.

Den blev opstillet i Maj 1988, foran Hotel Scandic og Kongreshuset, således at den var synlig fra alle indfaldsveje.

Figuren skal appellere til de forbipasserendes fantasi, som den står der i sit ophøjede, afgrænsede rum, støttet af de fire hjørnesøjler. Den kan minde om fortidsuhyrernes sidste kamp eller en slange der skyder ud af sin hamp, kunstneren ønsker ikke at man lægger sig fast på en ide, men at den sætter noget i gang, hos tilskueren. Den er skabt i Bronze efter en 2000 år gammel støbeteknik, hvor man først modellere skulpturen i voks og indkapsler den i et ildfast materiale. Siden smelter man så voksen væk, ved at fylde den flydende bronze i hulrummet, og bagefter bliver den ildfaste kappe slået af.

Formanden for Nørretorvsudvalget G. Møller Rasmussen lod skulpturen prøveopstille i 3 mdr. Nørretorvsudvalget valgte derefter at flytte skulpturen hen foran Ringsted Galleriet, da de handlende på Nørretorv ikke var begejstret for den. De kaldte den en ”javert” og den stod også i vejen for fragtmændene, og andre biler der skulle til Teater- og Kongrescentert.

På byrådsmødet d. 12-6 1989 besluttede byrådet så at den skulle tilbage, fordi Nørretorvsudvalget ikke bare kunne flytte den, når den nu var købt til Nørretorv, uden at spørge byrådet.

Hele affæren med skulpturen, der var købt til nogen der ikke ville have den, og nu skulle tages fra nogen der gerne ville have den, kostede kommunen 100.000,- kr. På Byrådsmødet d. 23-10 1989 besluttede byrådet dog at skulpturen kunne blive stående foran Ringsted Galleriet, og den fik ved samme lejlighed navnet ”Symfoni”.

Den er nu placeret på plænen foran Sct. Bendts kirke.

Kilder

Jacob Zeuthens artikel i Lokalbladet 31-1 1990

Dagbladet Maj 1988 og 13-6 1989, aviserne findes i Ringsted Arkiv.