Trøsten i Mindelunden

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Trøsten i Mindelunden

Skulpturen er et af kunstneren Jesper Neergaards tidligste værker, den er skabt i 1980 og blev solgt til en privatmand, som solgte den videre til Ringsted kommune i 1990-erne.

Den blev placeret på plænen foran Sct. Bendts Kirke, men i 1998 blev den udsat for hærværk, af en hysterisk kvinde, der også smadrede flere gravsten og sendte pulverbreve til Folketinget, den var heldigvis forsikret og kunstneren Jesper Neergaard skabte en ny og lidt større skulptur, som blev sat på den oprindelige plads på plænen, men i 2007 bliver den sat til opbevaring, fordi der skulle laves en skøjtebane foran Sct. Bendts kirke, samme skæbne led to andre figurer, men de blev dog sat op igen, medens ”Trøsten” blev liggende i et rum på Ringsted Kaserne.

Fra 2008 rykker Ulla Bonnerup Jæger jævnligt kommunen for at få at vide hvor ”Trøsten” er og hvorfor den ikke er blevet sat op igen. Endnu i februar 2010 havde hun ikke fået noget svar, sagen bliver omtalt i Dagbladet og nu lover Borgmester Niels Ulrich Hermansen at sætte skub i sagen.

I maj 2010 bliver daglig leder Maria Nicolaisen på Billedhistorisk grundkursus Midt og Vest, bedt om, sammen med eleverne at finde en ny placering.

Det er meningen at de vil komme med flere forslag til placeringen, efter ferien, men allerede i juni foreslår Katrine Jennifer Kierkegaard og Lukas Østergaard Nielsen fra Billedhistorisk grundkursus, at ”Trøsten” opstilles i Mindelunden, derefter er det lige som om den ikke rigtig passer ind andre steder, den skal stå beskyttet og et sted hvor mange ser den, det gør den her foran politistationen og temaet ”trøst” passer også ind her i Mindelunden, mindestenen og skulpturen kan arbejde sammen, uden at stjæle opmærksomheden fra hinanden, udtaler Lukas Østergaard Nielsen.

Heldigvis godkendte kulturforvaltningen placeringen og den 29 juli 2010 blev skulpturen sat på sin nye plads, kunstneren, som undervejs har fulgt sagen nøje, deltog og udtalte at han var glad for den nye placering, her står den fredeligt og lyset falder rigtigt.

Kilder

Dagbladet 7-6 2000, Dagbladet 23-2, 22-5, 19-6, 23-7 og 28-7 2010, aviserne findes på Ringsted Arkiv.