Sct. Knudsgade

Fra Ringsted Wiki
(Omdirigeret fra Sct. Knudsgade 5)
Spring til navigation Spring til søgning

Sct. Knudsgade er en af bymidtens nye gader, anlagt i 1873, efter at den gamle præstegård var revet ned.

Den lå mellem vore dages "Mr. Peter" som senere har været radio- & tv-forretning (Expert) og Ringsted Sparekasse og senere den krakede Roskilde Bank. Efter bankens krak overtog banken Nordea bygningen.

I en del år var det i Sct. Knudsgade, at byens tilvækst fandt sted, bla. blev byens nye Borgerskole i 1876 bygget på et areal på gadens nordside. Den havde hidtil ligget på hjørnet af Sct. Bendtsgade og Nørregade.

Skolen i Sct. Knudsgade blev revet ned i 1968, og i dag ligger der boliger på pladsen.

Mange af gadens gamle huse har i de senere år fået en grundig istandsættelse, så det er en fornøjelse at færdes i "byens gamle, nye gade".

I gadens østlige ende ligger den katolske kirke, Sct. Knuds Kirke. Den blev bygget i 1906 for at de mange polske roearbejdere kunne have et sted at dyrke deres religion og sociale samvær.

Sct. Knudsgade 5

Panduros Hus

Ejendommen i Sct. Knudsgade 5, ligger på hjørnet af Bøllingsvej og Sct. Knudsgade

Den har bla. fået tilnavnet Panduros hus, fordi læge Gregers Panduro havde sin praksis her. Derudover boede forfatteren Leif Panduro hos sin onkel i huset som barn og ung mand.

Husets egentlige navn er Nidilus (dvs. reden), og det blev bygget efter læge Daniel Bøllings instrukser i 1875. I følge journalisten John Chr. Jørgensen ligner huset den ene halvdel af et hus, der er savet midt i gennem. Derfor kalder folk i Ringsted det for Den afbidte ende.