Daniel Bølling

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Daniel Gotthilf Moldenhawer Bølling (født de. 06.05.1827 i København - død den 15.02.1912 Sct. Knudsgade 5, Ringsted)

Læge i Ringsted og frivillig i 3års-krigen. Søn af bibliotekar ved Det Kongelige Bibliotek, justitsråd Jørgen Andreasen Bølling og hustru Veronique Francoise f. Dumont.

Daniel Bølling var gift med Josefine Margrethe f. Volquatz.

Han studerede medicin i København og som 21-årig meldte han sig i maj 1848 som frivillig soldat. Under treårskrigen 1848-1851 fungerede Bølling som underlæge, det selv om han ikke havde taget sin eksamen endnu. Under slaget ved Isted i juli 1850 gjorde Daniel Bølling tjeneste ved et mobilt feltlazaret. De var blevet sat op på landevejskroer, hvorfra de fungerede så længe, det var nødvendigt og muligt

Gennem lægens dagbogsnotater kan man følge den danske hærs march ned gennem Sønderjylland og læse om landsdelens historiske lokaliteter fra Kolding i nord til Slesvig i syd. De store slag omtales her lige som dagligdags hændelser og feltlægens egne tanker om stort og småt.

Bøllings dagbøger er således ikke blot et interessant bidrag til treårskrigens historie, men også en værdifuld kilde til sanitetsvæsenets historie i særdeleshed.

Ved sit 50-års jubilæum som praktiserende læge udtalte Daniel Bølling i 1911:

Naturligvis gik jeg med som Frivillig i 48 og blev Fourér ved 1ste Jægerkorps. Mine Kvalifikationer til denne Stilling var, at jeg som Student mentes at have Kendskab til Skrivning og Regning. I 1849 og 50 gjorde jeg Tjeneste som Underlæge baade paa Lazaret og Valplads.

Der var dem, der tvivlede om, at vi ueksaminerede og uerfarne unge Medicinere gjorde Nytte; men det kan de stole paa, vi gjorde. Vi arbejdede med en god og redebon Vilje, og vore Patienter var jo heller ikke hverken gamle Kællinger eller Børn, – det var Mænd, der var taalmodige og selv gjorde alt for at lette os vor Gerning.

Daniel Bølling døde i sit hjem i Lægeboligen på hjørnet af Bøllingsvej og Sct. Knudsgade. Sognepræsten forrettede jordpåkastelsen i hjemmet, hvor efter liget førtes til kremering på Bispebjerg Krematorium.

Kilder

Kirkebog for Ringsted Sogn (død)

Daniel Bøllings Dagbøger 1848-1851 | 01-01-2014