Ringsted Kommunevåben

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Ringsted kommunevåben (Hækkerupsvej

Våbnet er en kopi af det gamle bysegl, som kan spores tilbage til 1421, men man mener pga. dets udformning, at det sandsynligvis er fra før 1300.

Ved Have Mølle vandværks udvidelse i 1963, tilbød medarbejder ved De Kommunale Værker Emil Hansen at skære en træmodel, som så blev støbt i cement i 4 eksemplarer, de hænger på henholdsvis Børsens gavl, det tidligere plejehjem på Hækkerupsvej, de Kommunale værker og over indgangsdøren til Vandtårnet i Sct. Hansgade. I dag bruges det også på kommunens biler og kuverter.

I kanten står: Sigillum Villannorum De Ringstad (Ringsted byes segl) altså ikke klostrets, derfor overlevede seglet da klosteret blev nedlagt i 1917.

Den 15.03.1938 blev Ringsted Købstad registreret som eneste retmæssige bruger af våbenet og ved kommunesammenlægningen i 1970 blev det storkommunens byvåben.

Den midterste figur er Jomfru Maria med Jesusbarnet, figuren til højre bærer kongekrone og er muligvis kong Erik Plovpenning 1241-1250, figuren til venstre har en ring om panden der antyder at det kan være hertug Knud Lavard, dræbt i Haraldsted 1231 og skrinlagt som helgen i Sct. Bendts kirke. Forrest knæler en munk, sandsynligvis en Benedictinermunk fra klosteret ved Sct. Bendts kirke. Bag Maria ses Bethlehemstjernen og Gud rækker sin hånd velsignende frem.

Kilde

Jacob Zeuthens artikel i Lokalbladet 6-4 1988

Venstres Folkeblad 4-8 1933, En ny historie om en gammel by, aviserne findes på Ringsted Arkiv.