Orla Bock

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Bagsiden af billeder fra Orla Bocks Atelier

Orla Michael Bock (26.12.1872 i Ringsted - 27.05.1930 Frederiksberg Hospital)

Journalist, pressefotograf og forfatter.

Søn af arkitekt og fotograf Jørgen Johannes Bock og hustru Emma Louise Frederikke f. Erichsen. J.J. Bock have sit atelier i Sct. Knudsgade 26.

Orla Bock var uddannet fotograf og blev som ung ansat som sådan ved Albert Gnudtzmanns og Helmer Lind's værk om København. Ved den lejlighed fik han god anledning til at lære alle Københavns kringelkroge at kende. Han traf i "Blodkoppen" i Farvergade og "Nordpolen" i Gothersgade forskellige typer fra det mørkeste København og da han forstod sig på en pudsig og rørende måde at gengive deres jargon, blev han hurtigt en yndet fortæller.

Det var teaterdirektør Holger Rasmussen, der fik ham til at optræde. Senere udvidede han sit felt og begyndte at skrive humoresker. Han skrev også forskellige stykker for scenen, bl.a. "Goliaths Mor", "Sognets Skræk" og "Ludvigsens Drenge". Sammen med skuespilleren Henrik Malberg skrev han "Bolettes Bryllupsfærd", der blev opført først på Folketeatret og senere både på Sønderbro og Nørrebro, for i 1938 at blive til en herlig film.

Med sin første hustru flyttede han til Halmstad i Sverige hvor han åbnede et atelier hvor han hurtigt blev en populær portrætfotogtaf. i 1905 flyttede familien til København.

I de senere år var han medarbejder ved Aftenbladet.

Orla Bock var først gift med Ragnhilda Fauerby og blev tidligt blevet enkemand, så den 7. august 1923 giftede han sig på Frederiksværk Rådhus med bogholderske Elisabeth Hilda Andersen, født Sørensen (f. 21.08.1891).

Ifølge en nekrolog i Politiken den 29. april 1930 døde Orla Bock på Frederiksberg Hospital, hvor han nogle dage forinden var blevet indlagt efter en hjerneblødning.

Han blev efter Politikens oplysninger bisat fra Det Nye Krematorium på Roskildevej

Kilder

Orla Bock på Danske Film

Kirkebog for Ringsted Sogn (født)

Gamla Halmstad

History of photography