Kongsgårdsstenen i Haraldsted

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Kongsgårdsstenen i Haralsted

Stenen er en af flere sten, som tatsråd Thor Lange fik rejst, ved historiske steder rundt om i landet. Han betalte stenene selv og denne her er rejst på initiativ af lærer H.P. Larsen.

Stenhugger Hagenberg, Ringsted, mejslede indskriften: Her stod Haraldsted Kongsgård, tårn og tinde, tid forøder fortidsminde, fremtid føder

Stenen markere hvor Kongsgården lå, der er desværre intet tilbage af den . Stenen blev i al stilhed afsløret i oktober 1912. Der var kræfter i gang for at planlægge en stor festlighed, med taler osv., men ingen ting lykkedes og til sidst var det for sent på året, så opgav man projektet.

Kongsgården i Haraldsted blev opført i 1621 af Christian 4. til brug for hans overnatning og forplejning på hans rejser rundt i landet, det blev flittigt brugt af kongefamilien. Huset var 11 fag langt og havde to skorstene.

I historien kan der findes spor af en Kongsgård allerede i 1100-tallet, ved det middelalderlige vejanlæg. "Den gamle kongevej" fra Lejre til Korsør gik her forbi.

Det er også Thor Lange der har rejst korset ved Knud Lavards mordsted, i skovkanten, tæt på Knud Lavards kapel i Haraldsted.


Eksterne Link

Du finder Kongsgårdsstenen HER

Kilder

Ringsted Folketidende 5-10 1912, findes på Ringsted Arkiv.