Karl Kristian Ludvig Jürgens

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Karl Kristian Ludvig Jürgens (født: 1850 i Fredericia - død: 1921)

Han arbejdede i en årrække i offentlige forvaltning, blandt andet i finansministeriet, indtil han i 1890 blev udnævnt til byfoged i Bogense og herredsfoged i Skovby Herred på Fyn.

I 1896 blev han udnævnt (kongevalgt) til borgmester, politimester, i Ringsted indtil 1904.

Ringsteds aviser beskrev ham som en fortrinlig jurist som havde mere forstand på dokumenter end på mennesker, der stod overfor ham i retten og mener, at han manglede menneskekundskaber.

Birkedommer i Silkeborg 1904-1910 hvorefter han blev byfoged i Frederikssund.

Affæren med vagabonderne

I august 1900 havde to sognefogeder fra Ringsteds opland arresteret to mænd, som de mistænkte for løsgængeri, betleri, tyveri og for ikke at medbringe gyldige papirer og de indbragte de mistænkte for dommer og politimester Karl Kristian Ludvig Jürgens.

Da han afhørte dem, fremviste de henholdsvis en skudsmålsbog og en dåbsattest og forklarede, at de kun havde været uden arbejde i et par dage og at de forresten var på vej til Gisselfeld for at søge høstarbejde der. Tyveri og betleri afviste de også på det kraftigste og Karl Kristian Ludvig Jürgens tog deres forklaring for gode varer.

Da sognefogederne ikke ville køre dem tilbage hvor de var blevet arresteret, gav Jürgens vagabonderne hver en krone af egen lomme så de kunne betale for deres transport tilbage.

og så gik der tabloidtilstande i aviserne i Ringsted.

Næste dag kunne man læse om ”Vagabondernes Paradis” hvordan de to vagabonder havde fundet sig et værtshus, hvor de kunne bruge deres kroner.

Den 14.09.1900 indrykkede Jürgens et stykke i aviserne, hvor han meddelte, at han agtede at anlægge sag mod de ansvarshavende redaktører.

I midten af 1904 blev han syg og rejste på rekreation i Tyskland i cirka to måneder og kort efter kunne meddelte han avisen at han nu skulle være borgmester i Silkeborg.

Kilder

wikisilkeborg 1 wikisilkeborg 2