Grundlovsstenen i Jystrup

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Grundlovsstenen i Jystrup

I 1991 besøger medlem af Borgerforeningen i Jystrup Aage Bagger, en tidligere beboer fra området, den 90 årige Svend Fugl Andersen som nu boede i Hornbæk.

Svend Fugl Andersen spørger om Fru Tvedegaards eg stadig står i haven og fortæller at Klara Tvedegaard, som var formand for den lokale afdeling for kvindernes valgret i 1915, plantede et egetræ i ægteparrets have, fordi hun fik afslag fra politikerne om at rejse en mindesten i byens anlæg.

Kort forinden var der i forbindelse med kloakeringsarbejdet fundet en stor natursten på Jungsøvej og i Borgerforeningen beslutter man nu at flytte denne sten til Skjoldenæsvej og placere den ved Klaras eg.

Den 31.08.1991 kunne Aage Bagger afsløre stenen, med teksten indhugget.

Ved siden af stenen er der en messingplade med indskriften: Denne Sten er opstillet den 7. august 1991 til minde om grundloven af 5. juni 1915 idet man samtidig har ønsket at markere egetræet her ved stenen, som Clara Tvedegaard i Jystrup lægebolig, formand for den lokale Kvindevalgretsforening har plantet, bistået af forp. Julius Andersen, Søgård, til ære for at kvinderne fik valgret ved denne grundlov. Jystrup-Valsølilleegnens Borgerforening.

Projektet blev støttet af Motzfeldt Fond og Klaras børnebørn: Bitten Tvedegaard og Gerda Møller.

Klara Tvedegaard var gift med landsbylægen Dr. Tvedegaard og hun var det første kvindelige medlem af sognerådet i Jystrup.

Kilder

Dagbladet 12-8 og 2-9 1991

Lokalbladet 4-9 1991, aviserne findes på Ringsted Arkiv.