Genforeningsstenen i Vigersted

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Genforeningsstenen i Vigersted

Efter krigen i 1864 mistede vi Sønderjylland, men efter Tysklands nederlag i 1. verdenskrig i årene 1914-18, foranstaltede de allierede folkeafstemninger enkelte steder i Europa og Sønderjyderne fik lov at gå til afstemning i februar 1920. Sydslesvig forblev tysk, men Nordslesvigerne stemte sig hjem til Danmark igen og denne begivenhed blev fejret over hele landet.

Den 10. juli red kong Christian 10. over grænsen ved Kongeåen, og landet var igen dansk efter 56 år under fremmed herredømme.

Der blev i årene 1920-1938 rejst 561 genforeningssten rundt om i landet, over halvdelen blev rejst i 1920. Genforeningen er således den begivenhed i Danmarkshistorien der er rejst flest mindesmærker over.

Genforeningsstenen i Vigersted er en 2 m høj, rød-hvidkornet granitsten, der er fundet i Humleore Skoven, den blev rejst i efteråret 1921 af daværende præst i Vigersted Gustav Georg Krog-Meyer, som også forfattede teksten. Hvor de fleste andre genforeningssten udtrykker glæde, har pastor Krog-Meyer bevidst skrevet Nordslesvig på stenen, for at minde om at det kun var en del af Sønderjylland vi fik tilbage.

Stenen står ved præstegården, ud for Vigersted Bygade 33, den gamle møddingplads til præstegården blev ryddet for stenbro og planeret, og der blev anlagt et lille hyggeligt anlæg omkring stenen, som Krog-Meyer selv passede.

Det viste sig senere, efter stenen var rejst og der var plantet 200 løvtræer, omkring den, at jorden slet ikke hørte til præstegården, men var gammel gadejord.

Da Krog-Meyer gik på pension i 1924 blev sten og anlæg overdraget til Ringsted Kommune.

Kilder

Jacob Zeuthens art. i Lokalbladet 20-1 1988.

Johs. Vejlagers art. i Sorø Amts årbog 1934, kilderne findes i Ringsted arkiv.