Dronning Dagmar

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Fejl ved oprettelse af thumbnail: Filen mangler
Dronning Dagmar på Agnes Sloth Møllers Maleri
Dronning Dagmars gravsten i Sct. Bendts kirke

Maketa Dragomir, som vi i Danmark kender som ”Magrethe Dagmar”, blev født i 1186 på borgen Hrad i Prag, som den yngste datter af den böhmiske konge, Premysl Ottokar I, og hans første hustru, Adleta, af Meissen. I 1205 blev hun som 19-årig ført til Danmark af den danske kong Valdemar Sejrs sendemand, junger Strange. Hun er en af de mest populære historiske danske dronninger, vi har haft, på trods af de kun 7 år, hun levede i Danmark.

Hjemme i Bøhmen blev hun kaldt for Dragomir, som betyder ”den fredsæle”, men navnet blev i Danmark omdannet til Dagmar, der betyder ”dagens mø”, som hun er den første, der bærer. Dette gør hende allerede den gang til en unik person.

Dagmar og Valdemar Sejr blev gift på Riberhus Slot, selvom nogle dog mener, at brylluppet fandt sted i Lübeck, hvor de derefter skulle være rejst til Riberhus Slot for at bo. Dette var i øvrigt nyt for den danske konge, da han ikke havde haft et fast bosted før, men derimod var rejst rundt i landet.

I 1209 fødte hun deres første søn, Valdemar den Unge, der desværre døde i 1231 at vådeskud på en jagt ved Refsnæs, og derfor ikke nåede at blive konge. (deraf tilnavnet ”den Unge”). Faderen kronede ham som 6-årig til sin medkonge og efterfølger.

Den 24. maj 1212 lå Dagmar for døden i sin barselsseng i Ribe. Dengang var det almindeligt, at kvinder omkom i barselssengen, da både teknik og redskaber var langtfra udviklet optimalt. Valdemar Sejr red derfor fra Skanderborg til Ribe for at nå frem til hende. Folkevisen fortæller, at ”de skar barnet ud af hendes side”, og denne operation har åbenbart mislykkedes, eftersom man intet har hørt om dette barn efterfølgende.

Derefter blev Dagmar ført til Sct. Bendts Kirke i Ringsted for at blive begravet under kirkegulvet med det kendte Dagmarkors. Senere blev Valdemar og hans efterfølgende kone, den portugisiske prinsesse Berengaria, begravet sammen med Dagmar, så han lå med sine to koner.

I dag findes der mange folkeviser og sagn om Dronning Dagmar, for eksempel højskolesangen "Dronning Dagmars død". De fortæller at Dagmar var folkets dronning, og hun var både smuk mild og god. Salmerne er et vidnesbyrd om at Dagmar har haft stor indflydelse både på sin tid og efter.

Eksterne links

Ringsted Middelalderfestival. https://hojskolesangbogen.dk/om-sangbogen/historier-om-sangene/d/dronning-dagmars-doed