Valdemarstatuen på Torvet

Fra Ringsted Wiki
Version fra 3. jun 2014, 16:06 af Søgaard (diskussion | bidrag) Søgaard (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med '== Valdemar den Store == I forbindelse med Sct. Bendts kirkes frilæggelse i starten af 1930-erne, ønskede man at rejse et minde for kirkens bygherre, [[Valdemar d. St...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Valdemar den Store

I forbindelse med Sct. Bendts kirkes frilæggelse i starten af 1930-erne, ønskede man at rejse et minde for kirkens bygherre, Valdemar d. Store.

Det var den samme komite som stod for kirkens frilæggelse, der arbejdede på projektet, den bestod af Borgmester V. Christiansen, Bankdirektør Valdorf-Hansen, Stadsdyrlæge Axel Petersen, Præst Bech, Sagfører Knud Svendsen og Snedkermester I. A. Nielsen.

Da byen ikke havde råd til et mindesmærke, ansøgte komiteen d. 22-8 1933 Ny Carlsberg fonden om midlerne. Ny Carlsberg fonden bevilligede, efter flere afslag, endelig 15.000,- kr. og anbefalede billedhuggeren Johannes Berg, som også har lavet relieffet på Ole Hansens mindesten og Postrytteren i Tinggade. Ny Carlbergfonden bevilligede også penge til en studietur og Johannes Bjerg kombinerede det med en forsinket bryllupsrejse og de rejser til Norditalien, Paris, Venedig og afslutter rejsen på verdensudstillingen i Bruxelles, ud fra rejsens studier og indtryk, går Johannes Bjerg i gang med en statue i 1 ¼ menneskestørrelse, (2,35 m) det er det pengene rækker til, I Ringsted arbejder flere kræfter på at få en større statue, der er i 1935 en masse læserbreve i aviserne og Johannes Bjerg griber ideen og sammen med maleren Hans Flaunskjold fremstiller han 3 modeller i krydsfiner, som d. 4-9 1935 prøveopstilles foran kirken.

Til dette møde inviteredes, foruden komiteen for frilægningen, også Ny Carlsberg fondet. Mødet finder sted i silende regn, modellerne placerede midt for korbuen, tæt ved kirken og der vælges den midterste str. (2,90 m.) Der er sådan set enighed om, at det er godt nok, men så ankommer dir. Helge Jacobsen og dr. Beckett fra Ny Carlsberg fonden, de erklærer med det samme, at placeringen er politisk ukorrekt, Valdemar ville aldrig, som en sand katolik, vende ryggen til koret. Modellen trækkes så længere frem på pladsen og man enedes om en placering sydøst for kirken og der må det være den store størrelse (3,30 m), der er mest ideel. Betyder det så, at det bliver den store?, spurgte et medlem af komiteen. Ja, hvis de vil have den, svarede Helge Jacobsen med et smil og dermed var der bevilliget kr. 30.000,- kr. Modellen af den lille statue, lå så tilbage ved korbuen, glemt og forladt.

Johannes Bjerg laver nu en model i 2 ½ tons ler over et jernstativ, efter den skal der så laves gibsafstøbninger, inden den kan støbes i bronze, Bjerg mener, han kan have statuen færdig på 7 mdr. Den 22. april 1936 mener Bjerg at statuen kan opstilles til september, men han bliver syg og først d. 25-6 1937 kan Valdemarstatuen afsløres. Så sent som i maj 1937, bliver placeringen ændret, måske fordi det nye Rådhus er ved at være færdigt, placeringen ændres til den nuværende plads. Valdemar d. Store er støbt af Kgl. Hofbronzestøber L. Rasmussen, der er brugt 1 ton Bronze. 8 formere, 3 cicelører og Johannes Bjerg, har brugt 3 mdr. på støbningen, som er foregået ud fra 40.000 forskellige gibsaftryk og varede 3 måneder. Soklen er leveret af stenhugger Svenstrup, Ringsted.

Afsløringsdatoen d. 25-6 var ikke tilfældigt valgt, det var den dag i 1170 Kong Valdemar indviede den 1. østlige del af Sct. Bendts kirke og skrinlagde sin fader Knud Lavard, der var blevet ophøjet til helgen og samtidig salvedes Valdemars 7 årige søn Knud af ærkebiskoppen.

Den 25. juni 1937 var en strålende solskinsdag. Komiteen lagde en krans ved Valdemar d. Stores grav, foran alteret, i Sct. Bendts kirke, og over 3500 mennesker fyldte Torvet, da Kongen, Christian d. 10. ankom kl. 10 og fik overrakt en buket røde roser af Inge Svenstrup. Dog havde Statsradiofonien ikke, trods indbydelse, fundet det umagen værd at deltage. Dr. Phil. Vilh. La Cour holdt afsløringstalen og bagefter talte Borgmester Christiansen. Chr. d. 10. lagde bagefter spontant sine røde roser ved Valdemars fødder. Efter afsløringen var der champagne og frokost på Postgården, Bjergs hustru nævner i sine erindringer, at man havde glemt at invitere kunstneren, men han deltog alligevel. Hun fortæller også, at hun stod så tæt på Chr. d. 10. at hun hørte ham mumle: Der kan jeg komme af med dem (de røde roser).

Kilder

Ringsted Folketidende 22. juli, 9. Aug. 13-14-15. Aug. 4. Sept. 1935

22. april og 22. maj 1936

5. april, 10. 17. og 24. maj, 25. juni 1937, artiklerne findes på Ringsted arkiv.

www.Johannesbjerg.com