Sigersted

Fra Ringsted Wiki
Version fra 19. maj 2017, 15:24 af FCHL (diskussion | bidrag) FCHL (diskussion | bidrag) (→‎Sigerstedvarden)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Sydvest for Ringsted ligger den gamle landsby Sigersted, der er kendt fra folke-traditionen og digtningen fra de ældste tider.

Sin store berømmelse skylder landsbyen den romantiske historie om Hagbard og Signe, der som andre berømte elskende ikke måtte få hinanden på grund af faderen, Kong Siger, som havde sin kongsgård i Sigersted. Vi må her forestille os Kong Siger som konge over et sjællandsk kongedømme engang i folkevandringstiden, dvs. nogle få hundrede år før vikingetiden.

Landsbyen Sigersted er således navngivet efter Kong Siger, og den har da også et minde om den kendte romantiske historie, idet man syd-vest for landsbyen kan se den såkaldte "Hagbardshøj", der skulle være den høj, hvor Kong Siger lod Hagbard hænge på grund af hans utilladelige forhold til datteren.

Denne høj dominerer fuldstændigt landskabet, og især ud mod vest virker højen meget imponerende. Derved bliver Hagbardshøj en traditionel galgebakke, idet bakker netop med forkærlighed blev udpeget til galgebakker, hvis de frit kunne ses til alle sider og i øvrigt var så høje, at de dominerede landskabet.

Hængninger var fra de tidligste tider og helt frem til det 19. århundrede offentlige forlystelser, hvor tusinder af mennesker skulle have mulighed for at se på. Der er således ikke noget mærkeligt i, at det udpegede henrettelsessted, Hagbardhøj, er det højeste punkt i landskabet, hvorfra man kan se og ses milevidt.

I skumringen kan højen virke temmelig dyster, når man kommer ad markvejen fra vest.

I Sigersted findes Sigersted Kirke.

Sigerstedvarden

Varden ved Sigersted gadekær

Sigerstedvarden blev afsløret den 18.09.1999 i overværelse af det meste af byens befolkning, og der var næste 100 års forskel på den ældste og den yngste deltager.

Skulpturen vejer 4 ton og rummer iflg. kunstneren Claus Chr. Jørgensen 1500 års lokalhistorie i sit idefundament.

Den er muret op af utilhuggede sten fra de omkringliggende marker, øverst sidder en bronze krone, der symbolisere Kong Siger, som var far til Signe fra den 1500 år gamle legende om Hagbard og Signe.

Claus Chr. Jørgensen udtalte ved afsløringen at han mener kunst skal være folkelig, samtidig med at den er kærlig, intelligent og vedkommende, den her skulptur er ikke lavet i rustfrit stål, så det er nok grunden til at folk har taget den til sig.

Claus Jørgensen frygtede for om han kunne få en geometrisk form frem af de uregelmæssige sten, men det er lykkedes og arbejdet har også været en personlig udvikling for ham, idet han derefter besluttede at fortsætte sin kunstneriske løbebane.

Kilder

Dagbladet 1-10 1994, 12-6 1995, 19-8 1999 og 18-9 1999 der findes på Ringsted Arkiv. Folder ”Skulpturer på landet” som findes på Ringsted arkiv.