Forskel mellem versioner af "Sct. Jørgensgård"

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Linje 1: Linje 1:
[[Sct. Jørgensgård]] lå i Nørregade 18-20, hvor det nuværende Fætter BR ligger. I sin tid bygget godt udenfor byen for at undgå smitte fra de spedalske, der skulle bo der. Siden voksede byen ud og omsluttede fattiggården, som den efterhånden blev til.I forbindelse med gården var der også en kirkegård. Man regner med at spedalskheden blev udryddet her i landet ca. 1545, hvorefter Sct. Jørgensgårdene kom til at virke som bolig for fattige, gamle og svagelige.
+
[[Sct. Jørgensgård]] lå i [[Nørregade]] 18-20, hvor det nuværende Fætter BR ligger. I sin tid bygget godt udenfor byen for at undgå smitte fra de spedalske, der skulle bo der. Siden voksede byen ud og omsluttede fattiggården, som den efterhånden blev til.I forbindelse med gården var der også en kirkegård. Man regner med at spedalskheden blev udryddet her i landet ca. 1545, hvorefter Sct. Jørgensgårdene kom til at virke som bolig for fattige, gamle og svagelige.
Første gang Sct. Jørgensgård omtales i Ringsted er 1261.  
+
Første gang Sct. Jørgensgård omtales i [[Ringsted]] er 1261.  
I 1542 besluttede man at nedlægge de lokale Sct. Jørgensgårde og overføre midlerne til de store hospitaler, som f.eks. Vartov i Kbh., men Ringsteds Sct. Jørgensgård fortsatte indtil 1631. Da blev så indtægterne overført til Vartov, og Ringsted fik ret til at indlægge 4 fattiglemmer der.  
+
I 1542 besluttede man at nedlægge de lokale Sct. Jørgensgårde og overføre midlerne til de store hospitaler, som f.eks. Vartov i Kbh., men Ringsteds Sct. Jørgensgård fortsatte indtil 1631. Da blev så indtægterne overført til Vartov, og [[Ringsted]] fik ret til at indlægge 4 fattiglemmer der.  
  
Sct. Jørgensgårdene fik dels indtægter fra tienden fra Allindemagle Sogn (fra 1585). Man udsendte også en ”terminsbroder”, der drog rundt på egnen og bad om penge til hospitalet (som det blev kaldt). Så langt ud, som terminsbroderen kom i sognene, så langt havde hospitalet pligt til at modtage syge og fattige fra. Terminsbroderen måtte beholde 1/3 af det, han kradsede ind.
+
Sct. Jørgensgårdene fik dels indtægter fra tienden fra [[Allindemagle Sogn]] (fra 1585). Man udsendte også en ”terminsbroder”, der drog rundt på egnen og bad om penge til hospitalet (som det blev kaldt). Så langt ud, som terminsbroderen kom i sognene, så langt havde hospitalet pligt til at modtage syge og fattige fra. Terminsbroderen måtte beholde 1/3 af det, han kradsede ind.
 
En forstander, Mourids Ingvordsen, fik i 1614 hospital og gård med haverum, ager, eng og alt tilliggende – heriblandt Allindemagle kongetiende – alt sammen skattefrit, mod at han vedligeholdt bygningerne og holdt fattiglemmerne med den kost, der var skrevet ned i en bestemmelse fra 1599. Hvert af lemmerne skulle også have 6 rdl.
 
En forstander, Mourids Ingvordsen, fik i 1614 hospital og gård med haverum, ager, eng og alt tilliggende – heriblandt Allindemagle kongetiende – alt sammen skattefrit, mod at han vedligeholdt bygningerne og holdt fattiglemmerne med den kost, der var skrevet ned i en bestemmelse fra 1599. Hvert af lemmerne skulle også have 6 rdl.
 
[[Kategori:Steder]] [[Kategori:Ejendomme & Bygningsværker]]
 
[[Kategori:Steder]] [[Kategori:Ejendomme & Bygningsværker]]

Versionen fra 25. jun 2013, 11:48

Sct. Jørgensgård lå i Nørregade 18-20, hvor det nuværende Fætter BR ligger. I sin tid bygget godt udenfor byen for at undgå smitte fra de spedalske, der skulle bo der. Siden voksede byen ud og omsluttede fattiggården, som den efterhånden blev til.I forbindelse med gården var der også en kirkegård. Man regner med at spedalskheden blev udryddet her i landet ca. 1545, hvorefter Sct. Jørgensgårdene kom til at virke som bolig for fattige, gamle og svagelige. Første gang Sct. Jørgensgård omtales i Ringsted er 1261. I 1542 besluttede man at nedlægge de lokale Sct. Jørgensgårde og overføre midlerne til de store hospitaler, som f.eks. Vartov i Kbh., men Ringsteds Sct. Jørgensgård fortsatte indtil 1631. Da blev så indtægterne overført til Vartov, og Ringsted fik ret til at indlægge 4 fattiglemmer der.

Sct. Jørgensgårdene fik dels indtægter fra tienden fra Allindemagle Sogn (fra 1585). Man udsendte også en ”terminsbroder”, der drog rundt på egnen og bad om penge til hospitalet (som det blev kaldt). Så langt ud, som terminsbroderen kom i sognene, så langt havde hospitalet pligt til at modtage syge og fattige fra. Terminsbroderen måtte beholde 1/3 af det, han kradsede ind. En forstander, Mourids Ingvordsen, fik i 1614 hospital og gård med haverum, ager, eng og alt tilliggende – heriblandt Allindemagle kongetiende – alt sammen skattefrit, mod at han vedligeholdt bygningerne og holdt fattiglemmerne med den kost, der var skrevet ned i en bestemmelse fra 1599. Hvert af lemmerne skulle også have 6 rdl.