Forskel mellem versioner af "Mindesten for Kaj Fogh Hansen"

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Linje 2: Linje 2:
  
 
Kaj Fogh Hansen var ansat på [[Ringsted Træskofabrik]] i [[Benløse]], han var også civilbeskyttelsesbetjent (CB-betjent)
 
Kaj Fogh Hansen var ansat på [[Ringsted Træskofabrik]] i [[Benløse]], han var også civilbeskyttelsesbetjent (CB-betjent)
Han var som sådan på vej til sit CB-arbejde på [[Ringsted sygehus]], natten mellem d. 29. og 30. aug. 1944, fordi der var flyvervarsel over Ringsted.
+
Han var som sådan på vej til sit CB-arbejde på [[Ringsted sygehus]], natten mellem den 29. og 30. august 1944, fordi der var flyvervarsel over Ringsted.
  
 
Kl. 0.30, ud for Roskildevej 48, blev han råbt an af nogle [[Schalburgere]], inden han nåede at stoppe, blev han ramt i maven af et skud fra en maskinpistol, og faldt om på græsrabatten mellem kørebanen og cykelstien.
 
Kl. 0.30, ud for Roskildevej 48, blev han råbt an af nogle [[Schalburgere]], inden han nåede at stoppe, blev han ramt i maven af et skud fra en maskinpistol, og faldt om på græsrabatten mellem kørebanen og cykelstien.

Versionen fra 27. apr 2017, 13:50

Mindesten Kaj Fogh Hansen

Kaj Fogh Hansen var ansat på Ringsted Træskofabrik i Benløse, han var også civilbeskyttelsesbetjent (CB-betjent) Han var som sådan på vej til sit CB-arbejde på Ringsted sygehus, natten mellem den 29. og 30. august 1944, fordi der var flyvervarsel over Ringsted.

Kl. 0.30, ud for Roskildevej 48, blev han råbt an af nogle Schalburgere, inden han nåede at stoppe, blev han ramt i maven af et skud fra en maskinpistol, og faldt om på græsrabatten mellem kørebanen og cykelstien. Kort efter kom en mand ind på Zoneredningskorpsets station, som lå tæt ved og meddelte, at der lå en mand i græsrabatten. Kaj Fogh Hansen blev ført til Ringsted sygehus, hvor 3 læger straks opererede, men han overlevede ikke og døde d. 1-9 1944.

Da hans kammarater på Træskofabrikken hørte om nedskydningen, nedlagde de spontant arbejdet.

Kaj Fogh Hansen blev begravet den 10.09.1944 fra Benløse Kirke, som var flot blomstersmykket og begravelsesceremonien blev overværet af over 500 mennesker, de stod helt ude på gangene på kirkegården. Hans CB kammerater stod æresvagt da kisten blev båret ind. Der lå blomster og kranse fra kirkegårdslågen og helt op til indgangsdøren. CB-kammeraterne bar ham til graven og 30 faner fra forskellige idrætsforeninger og organisationer paraderede forbi kisten. På trods af et mægtigt regnskyl, lige da kisten skulle sænkes i jorden, var det hele meget stemningsfuldt.

Kajs morder blev anholdt i Odense efter krigen.

Efter krigens afslutning i Maj 1945 var der mange nationale kræfter, som ønskede at sætte et varigt minde for de mennesker der ydede en indsats mod den tyske besættelsesmagt og som døde, direkte eller indirekte som følge af dette.

Mindesten

Kaj Fogh Hansen var en meget aktiv idrætsmand i S.A.S.G & I. (Sorø Amts Skytte-gymnastik og Idrætsforening) og i 1947 beslutter de at rejse et mindesmærke for ham. Mindesmærket blev afsløret af indenrigsminister Arnth Jensen lørdag den 30.08.1947, i overværelse af flere hundrede mennesker. Det blev sat på det sted hvor han blev skudt, i dag ud for Roskildevej 160 i Benløse.

Ringsted Træskofabrik og hans arbejdskammerater bekostede hans gravsten på Benløse kirkegård, den blev afsløret den 19.05.1945 af hans arbejdsgiver Ole Christiansen.

Kilder:

Folketidende 31-8 4-9 11-9 1944 | Folketidende 22-5 1945 og 1-9 1947 | Ringstedbogen 2005, art. af Ejner Thaysen | Jacob Zeuthens art. i Lokalbladet 11-2 1987, arkivalierne findes på Ringsted Arkiv.