Milepæl i Sct. Bendtsgade

Fra Ringsted Wiki
Version fra 4. maj 2017, 09:57 af FCHL (diskussion | bidrag) FCHL (diskussion | bidrag) (→‎Kilde)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
8 milestenen i Sct. Bendtsgade

I mange hundrede år har vejen, tværs over Sjælland, fra København over Ringsted til Korsør, været en stærkt befærdet vej.

På Christian 5's befaling opmålte Astronomen Ole Rømer i 1690’erne de danske veje, han brugte følgende mål: 1 mil = 4 fjerdingvej = 4000 favne = 12000 alen. 1 mil svarer til 7,532 km.

Det var Christian 4. der besluttede at der skulle sættes milepæle op langs vejene, til vejledning for de rejsende.

De første mile-afmærkninger var 1½ m høje stenbunker med en stor sten på toppen. Foran hver bunke var nedrammet en rød træpæl, der viste hvor mange mil der var til Københavns vestre port. Navnet pæl blev hængende, selv om de senere blev lavet i sten.

Vejene var meget hullede og svære at vedligeholde og fra 1779-1793 forbedrede man vejnettet. Det var franske ingeniører der lærte danskerne hvordan man lavede gode kørefaste veje, så selv om de franske ingeniører blev fornærmede og rejste hjem, kunne danskerne selv fortsætte arbejdet.

Langs de nye veje blev der rejst obeliskformede milepæle af norsk marmor, disse kunne imidlertid ikke holde til det danske klima, de forvitrede og måtte derfor i 1846 udskiftes med pæle af Bornholms granit. Fordi granitten er svær at tilhugge, blev de kegleformede og sat på et firkantet fodstykke, efter Holsteinsk forbillede, nogle steder genbrugte man soklen af marmor.

De milepæle der viser hele mil, er knap 2 m høje, ½ milepælene har samme udformning, men er mindre. De viser alle afstanden fra Københavns vestre byport og bærer også alle Christian 7's monogram, da det var i hans regeringstid de første marmormilepæle, blev sat op. For hver fjerdingvej blev der opsat en mindre firkantet sten, tilhugget af marksten, med feks. ¾ indhugget = 3 fjerdingvej.

Milepælen i Sct. Bendtsgade er en af de store, den viser at der er 8 mil til Københavns vestre byports nulpunkt. Tidligere gik hovedvejen fra København ind gennem Nørregade og ud af Sct. Bendtsgade, hvis man skulle videre mod Sorø.

Alle milepæle blev fredede i 1967.

Kilde

Jacob Zeuthens artikel i Lokalbladet og hans materiale på arkivet.

Milepæle