Hjælp:Kildehenvisning

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Det er ikke alle, der er vant til at skrive deres kilder ned, men det er faktisk et meget vigtigt værktøj, når man skriver historiske artikler.

Vi har oprettet denne side som en kort guide til hvorfor og hvordan du bruger kildehenvisninger, når du skriver artikler.

Hvad er en kildehenvisning?

En kildehenvisning henviser til det opslagsværk, den bog eller anden kilde, hvor du har fundet de informationer, du bruger til at skrive din artikel. Formålet med kildehenvisningen er bl.a., at din læser kan finde det værk, du har brugt, og derfor er det vigtigt, at du giver så mange oplysninger om værket som muligt. Det er også meget vigtigt i forhold til Ophavsretsloven, at du bruger andres værker efter lovkravene. Det betyder, at "...det er tilladt at citere i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet" (§ 22). Disse regler gælder også for det, du som skribent udgiver i RingstedWiki (Vores ophavsret). Du kan læse mere om, hvornår og hvordan du bruger kildehenvisninger her

Hvorfor bruge kildehenvisning?

Kilder og kildekritik er en vigtig del af historieskrivning, fordi det er her, vi sikrer os, at den historie vi overleverer, er faktuelt rigtig. Dvs., at din artikel står stærkere, hvis du kan vise, at du ikke bare har fundet på det du skriver eller kopieret det fra en anden. Hvis andre spørger efter en kildehenvisning, er det ikke for at kritisere dig – de kender dig jo ikke. De vil bare gerne sikre , at det, du skriver, er rigtigt.

Der kan også være uenighed om et historisk forløb. Det kan fx være to artikler om det samme emne, som konkluderer noget helt forskelligt. Her er det også vigtigt, at man har mulighed for at undersøge, hvor informationerne kommer fra.

Kildehenvisninger er også med til at kreditere forfattere for det arbejde, de har gjort. Derfor er det specielt vigtigt at henvise til en kilde med værk og sidetal eller internetside, hvis du bruger direkte citater.

Vigtigst for os er det, at RingstedWiki fremstår som et troværdigt opslagsværk, hvor man kan indhente informationer uden at skulle bekymre sig om, om man kan stole på dem. Derfor vil vi gerne opfordre dig til at bruge kildehenvisninger.

Hvordan laver man kildehenvisninger?

Det er nemt at lave en kildehenvisning i RingstedWiki, uden at det går ud over din artikel. Hvis du fx har brugt nogle oplysninger fra Laurits Hansens bog Gamle Ringsted-Minder, laver du en reference efter sætningen sådan:

<ref>Hansen, L. (1940) ''Gamle Ringsted-Minder. Tidsbilleder fra forrige Aarhundrede''. Folketidendes Bogtrykkeri:Ringsted, s. 7</ref>

På den måde kan din læser se hvilken udgave af hvilken bog, du har brugt, og hvilken side oplysningerne står på.

Det vil se sådan ud: <ref>Hansen, L. (1940) Gamle Ringsted-Minder. Tidsbilleder fra forrige Aarhundrede. Folketidendes Bogtrykkeri:Ringsted, s. 7</ref>


Nederst i din artikel laver du et nyt afsnit ==Kilder==, og under det skriver du <references/>

Det vil se sådan ud:

Kilder

<references/>


Hvis det er en hjemmeside, du henviser til, er koden det samme, som når du laver en ekstern henvisning:

<ref>[http://192.168.50.12/index.php/Forside RingstedWiki | 1. januar 2012]</ref>

hvor du først skriver hjemmesidens adresse, derefter mellemrum og den tekst, der skal vises. herefter laver du et | og skriver den dato, du har set hjemmesiden.


Her kan du læsemere om hvad vi forventer af skribenter.


Tilbage til Hjælp