Hjælp:Formatering af artikel

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Når du har skrevet og gemt din artikel, er det vigtigt, at du tilføjer din artikel til en kategori. Derudover kan du, hvis du gerne vil gøre lidt mere ud af din artikel, formatere teksten og lave links til andre artikler. På Wikipedias hjemmeside kan du lærer, hvordan du gør din artikel bedre, men vi har for nemheds skyld beskrevet de vigtigste ting her.


Kategorisering af artikler

For at gøre det så nemt som muligt at søge efter en artikel, er det meget vigtigt, at du giver din artikel en kategori.

Du kan se en oversigt over wikiens kategorier, hvis du trykker på linket Kategorier i menuen til venstre i skærmbilledet. Oversigten viser hvilke kategorier, der findes i wikien. Strukturen består af 5 overkategorier, som hver har en række underkategorier. Det er vigtigt, at alle artikler bliver tildelt mindst én, men gerne flere af underkategorierne. Vi har gjort os en del overvejelser i forbindelse med strukturen, og vil derfor bede om, at kun de nævnte over- og underkategorier bruges.

Har du for eksempel skrevet en artikel om Sct. Bendts Kirke, vil den høre under overkategorien Steder. Denne overkategori indeholder bl.a. underkategorien Kirker, hvor en artikel om Sct. Bendts Kirke hører under.

Kategoriseringen skal altid placeres til sidst i artiklerne. For at tilføje en kategori laver man to klammer efterfulgt af kommandoen Kategori, et kolon og endelig kategoriens navn efterfulgt af to afsluttende klammer. Det vil se sådan ud:


[[Kategori:Kirker]]


Skal artiklen tildeles flere kategorier, adskilles de med linjeskift. En artikel om Sct. Bendts Kirke kunne måske også tildeles kategorien Ejendomme & Bygningsværker. Det vil se sådan ud:


[[Kategori:Kirker]] [[Kategori:Ejendomme & Bygningsværker]]


Hvis du er i tvivl om, hvilken kategori din artikel hører under, kan du placere den under kategorien Andet, så vil vi forsøge at kategorisere den.

Når du er færdig med at tilføje kategorier til din artikel, skal du trykke på knappen Gem side. I bunden af din artikel vil du nu kunne se en aflang boks med den kategori(er), du har valgt.

Formatering af tekst

Hvis du har skrevet en lang artikel, kan det være en god idé at formatere din tekst. At formatere en tekst betyder, at du laver fremhævet, fed og kursiveret tekst, overskrifter, punktopstillinger osv.

Formateringerne kan laves enten ved brug af tekstboksens menulinje eller ved manuel indtastning. Menulinjen gør det nemt at formatere, men det er ikke alle funktioner, der findes i menulinjen. Derfor kan det være nødvendigt også at bruge manuel indtastning.

a. Formatering ved hjælp af menulinjen

Menulinjen finder du øverst i det tekstfelt, hvor du skriver artikelteksten. Den består af en række ikoner, der, når du trykker på dem, ændrer den markerede tekst eller indsætter linjer, der hvor du sætter cursoren. Hvis du fører musen langsomt hen over ikonerne i menulinjen, kan du se, hvilke funktioner de enkelte knapper har.

b. Formatering ved manuel indtastning

Hvis du gerne vil lave mere avancerede formateringer, må du i stedet bruge manuel indtastning. I den manuelle indtastning bruger man tegn til at give tekststykker eller ord forskellige egenskaber. Hvis du fx gerne vil lave flere afsnit i din artikel, skal du bruge lighedstegnet =. Hvor mange tegn du skal bruge afhænger af, hvilket afsnit du vil lave. Her kan vi fx lave et afsnit, der hedder Afsnit lavet med manuel indtastning. Det ser sådan ud:


==Afsnit lavet med manuel indtastning==


Når du har gemt din artikel vil det se sådan ud:

Afsnit lavet med manuel indtastning

Som du kan se i indholdsfortegnelsen øverst, vil et nyt afsnit automatisk blive tilføjet, når du laver det.

Du kan finde alle formateringskoderne på den danske udgave af Wikipedia. Prøv dig frem. Du kan altid trykke på Forhåndsvisning, før du gemmer artiklen for at se, hvordan dine ændringer vil se ud.

Tilføjelse af links og omdirigeringer

Når du laver links i dine artikler kan du hurtigt henvise læserne til andre artikler eller internetsider, som er relevante for dit indhold. Du kan både lave interne links til artikler i RingstedWiki og eksterne links til hjemmesider uden for wikien.

a. Interne links

Interne links kan laves til både eksisterende artikler og til artikler, der endnu ikke er skrevet. De interne links laves ved at sætte dobbeltklammer om henvisningen.

Fx omtaler du måske Valdemarerne i en artikel om Sct. Bendts Kirke. Det kunne være, at din læser gerne vil vide mere om dem, eller det kan være, at du synes, der skal skrives en artikel om dem. Du vil hurtigt kunne henvise din læser til en artikel med titlen Valdemarerne, ved at skrive sådan:


[[Valdemarerne]].


For at det interne link skal virke, er det vigtigt, at det, der står i klammerne, er det samme som titlen på den artikel, der henvises til.

Du kan også lave interne links, hvor navnet på linket står som en del af din tekst. Hvis du fx har valgt at skrive "...og her ligger konger og dronninger begravet.', kan du inde i dobbeltklammerne, først skrive den præcise titel på den artikel, du vil henvise til (Valdemarerne), efterfulgt af en lodret streg og derefter den sætning, der skal danne linket i artikelteksten (konger og dronninger). Det ser sådan ud:


[[Valdemarerne|konger og dronninger]].


Du skal bare huske, at lave linket på det sted i din artikel, hvor teksten skal stå.

Når du har lavet et internt link til en artikel, der allerede er skrevet, vil farven på linket være mørklilla. Hvis du derimod har lavet et internt link til en artikel der ikke er skrevet, vil linket være rødt.

b. Eksterne links

Med eksterne links kan du lave henvisninger til internetsider, som ikke er en del af RingstedWiki. Et eksternt link laver du med en enkelt klamme efterfulgt af den fuldstændige internetadresse, et mellemrum og derefter det ord, der skal stå som linket. Til sidst afsluttes med en klamme.

Det kunne fx være, at du i en artikel om Sct. Bendts Kirke laver en sammenligning med Roskilde Domkirke og gerne vil henvise til Roskilde Domkirkes hjemmeside. Det ville det se sådan ud:


[http://www.roskildedomkirke.dk/ Roskilde Domkirke].


Linket til en ekstern hjemmeside vil blive vist med blåt, og der vil være en lille pil i hjørnet af linket, der viser, at linket fører til en side uden for wikien.

c. Omdirigeringer

Omdirigeringer bruges, når en titel på en artikel har flere stavemåder eller fx i forbindelse med pseudonymer eller forkortelser. Omdirigeringen gør, at man automatisk bliver sendt videre til den rigtige artikel.

Et eksempel, på en omdirigering, kunne være, hvis man søgte på Gammel Torv i Ringsted. Det man i folkemunde kalder Gammel Torv er egentlig en del af Torvet og ikke et selvstændigt torv. Man kan derfor med fordel oprette en artikelside under navnet Gammel Torv, og her lave en omdirigering, så søgninger på Gammel Torv automatisk åbner en artikel om Torvet. Det gøres sådan:


#REDIRECT [[titlen på siden der skal omdirigeres til]]


Vær opmærksom på, at der ikke må skrives andet end denne kode på omdirigeringssiden, ellers vil den ikke fungere efter hensigten.

Indholdsfortegnelse

En indholdsfortegnelse laves automatisk, hvis du laver 4 eller flere afsnit.


Tilbage til Hjælp