Flodemålspæl ved Have Mølle

Fra Ringsted Wiki
Version fra 10. jun 2014, 15:00 af Søgaard (diskussion | bidrag) Søgaard (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med '==Flodemålspæl ved Have mølle== På pælen er øverst angivet det højeste tilladte punkt hvortil vandet normalt måtte opstemmes i mølledammen og nederst det punkt der...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Flodemålspæl ved Have mølle

På pælen er øverst angivet det højeste tilladte punkt hvortil vandet normalt måtte opstemmes i mølledammen og nederst det punkt der skulle overholdes i vandfattige perioder. Afstanden mellem stregerne er 40 cm.

Møllen måtte i de vandfattige perioder, kun male 2 tdr. brødkorn, foruden gryn og malt. Ved normal vandstand, kunne der males 6 tdr. brødkorn, gryn og malt om dagen. Det havde stor betydning at målene overholdtes, da der ellers ikke var vand nok til, at de andre møller langs åen kunne fungerer.

Pælen er fra 1790 og iflg. forordningen af 1790 var det Amtmanden der skulle føre kontrol med at målet overholdtes.

Åen var ved Have Mølle delt i to løb, hvor det ene ledte vandet til møllen og i det andet ledte overskudsvandet under goldbroen, så det kunne løbe videre, goldbroen er den bro, der i dag fører vejen over åen, ved Ringsted vandværkHavemøllevej.

Da mølledammen blev sløjfede havnede flodemålspælen i en stenbunke, hvor skrædder Larsen fandt den og fik den genopstillet.

Flodemålspælen der er 1,50 m høj af rødbrun granit, blev fredet i 1987.

Kilde

Jakob Zeuthens artikel i Lokalbladet 21-1 1987, bladet findes på Ringsted Arkiv.