Forskel mellem versioner af "Brand og Redning"

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Linje 16: Linje 16:
  
 
==1930 og frem==
 
==1930 og frem==
Gennem de næste årtier blev der anskaffet flere motoriserede sprøjter og slukningsområderne blev udvidede. I 1940 fik man telefonvagt på stationen.
+
Gennem de næste årtier blev der anskaffet flere motoriserede sprøjter og slukningsområderne blev udvidede. I 1940 fik man telefonvagt på stationen, og der blev oprettet flere funktionærboliger.
  
  
 
Oplysningerne om Ringsted Brandvæsens historie er hentet fra: Jubilæumsskriftet fra 1980.
 
Oplysningerne om Ringsted Brandvæsens historie er hentet fra: Jubilæumsskriftet fra 1980.
 
http://www.ringstedbrand.dk/
 
http://www.ringstedbrand.dk/

Versionen fra 30. okt 2012, 11:49

Historien om Ringsted Brand & Redning går længere tilbage end det egentlige brandvæsen. Før 1856 havde man borgervæbning, som var underlagt Frederik Vs forordning af 1761 ”Brandvæsenet for købstæderne i Danmark”.

I 1856 blev borgervæbningen underlagt Ringsted Brand- og Politikorps. Mandskabet i brandvæsenet byggede på ufrivillig frivillighed. Dvs., at alle mandlige borgere over 18 år kunne udtages til sprøjtemønstring. Der blev afholdt sprøjtemønstring på Torvet, hvor antallet af værnepligtige kunne nå 300. (P. Carlsen & S. Rislund (2004] Stor alarm udsendt. Ringsted Brandvæsen 1905-2005. Ringsted:Ringsted Brandvæsen, s. 7).

I 1874 trådte en ny lov i kraft, ”Lov om Brandvæsenet i Købstæderne”, som foranledigede mange købstæder til at fastansætte mandskab. I Ringsted var det dog først i 1887, under brandinspektør Laurits Ishøy, at brandvæsenet blev besat med faste deltidsstillinger.

Brandvæsenet var under konstant kritik og i 1904 gennemgik det store forandringer. Det startede den 21. januar 1904, da Møllegården brændte. Det var endnu en fiasko i en lang række, da der næsten gik en time fra branden var opdaget, til en ordentlig vandforsyning var etableret, og slukning kunne påbegyndes. Allerede dagen efter blev brandvæsenet taget op til debat i byrådet, og efter endt behandling blev man enige om, at brandvæsenet måtte omorganiseres.

Bedre tider

Der skulle være faste brandfolk, der mødte ved melding om brand, og man skulle også have en fast brandinspektør. Den 1. januar 1905 blev der ansat en brandinspektør, og samtidig havde man samlet et brandkorps bestående af 14 brandmænd. Man beholdte dog samtidig det frivillige beredskab, og sprøjtemønstringen blev først afskaffet i 1920.

I 1905 begyndte planlægningen af en ny brandstation, og den 7. november 1907 stod det nye sprøjtehus færdigt på Køgevej 4. Herefter begyndte det at lysne for brandvæsenet - i 1907 satte mandskabet en aftenrekord ved kun at være 6 minutter om, efter alarmen var slået, at stille på et brandsted i Sct. Knudsgade. I 1922 kom der endog en automobilsprøjte til byen. I/S Ringsted Motorsprøjte var et fælleseje mellem 12 kommuner.

I 1931 fik Ringsted brandvæsen konkurrence, da Falck Redningskorps indtog en nybygget station på Vestervej 2, og kort efter gav byrådet tilbud om at overtage brandslukningen i byen. Brandslukningen fik de ikke, men de varetog bl.a. brandslukningen i Ringsteds nabokommuner.

1930 og frem

Gennem de næste årtier blev der anskaffet flere motoriserede sprøjter og slukningsområderne blev udvidede. I 1940 fik man telefonvagt på stationen, og der blev oprettet flere funktionærboliger.


Oplysningerne om Ringsted Brandvæsens historie er hentet fra: Jubilæumsskriftet fra 1980. http://www.ringstedbrand.dk/