Baptisternes sten

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Baptisternes sten ved Kilden i Store Bøgeskov.

Baptisternes sten

Kilderne ved Gyrstinge sø i St. Bøgeskov blev i gamle dage regnet for at være helligkilder, folk troede at vist de drak af vandet, eller badede i det, blev de helbredt for deres dårligdomme. Til Sct. Hans blev der holdt kildemarkeder og den aften var kildernes helbredelseskraft ekstra stor. Disse kildemarkeder fandt sted helt op i 1920-erne. Andre fandt også det idylliske sted i skoven anvendeligt og ved kilderne står Baptisternes sten, rejst til minde om de 995 mennesker der blev døbt her i Gyrstinge sø i årene 1853-1903.

Tekst på stenen: Daab ved kilden Fra 1853-1903 Døbtes her 995 Mennesker med Troendes daab Midtsjællands Baptistmenighed

Stenen blev rejst d. 3. Maj 1985 af Midtsjællands Babtistmenighed på menighedens 128 års stiftelsesdag. Stenen er fundet på Atterupgårds marker ved Jystrup og tilvirket af stenhugger Jens Nielsen i Ringsted.

Menighedens stifter er Lars Henriksen som i 1845 efter sin egen dåb, gik rundt på Skee-egnen og prædikede. Det var 4 år før religionsfriheden og han blev stævnet for retten i Ringsted, sat i arresten, men dog løsladt 5 timer senere. Først med Frederik d. 7. grundlov i 1849 kom regionsfriheden til Danmark.

Baptisterne holdt først til i Vanløse Kapel ved Nyrup, som blev opført i 1853. Her mødtes de og i samlet flok gik man til kilden, hvor dåben foregik ved at man neddykkede folk helt i søen, både sommer og vinter. I 1903 gik baptisterne over til indendørs dåb, i dåbsbassinet, i den nyopførte Immanuelskirke i Skee.

Kilder

Jacob H. Zeuthen