Børsen

Fra Ringsted Wiki
Version fra 30. apr 2017, 11:40 af FCHL (diskussion | bidrag) FCHL (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
Børsen ved Torvet

Børsen blev bygget i 1897-98 under et konsortium bestående af muremester Julius Johansen, sagfører Niels Svendsen og partikulier Alfred Mortensen. Bygningen var uden sidestykke i Ringsted. Der blev indlagt elektricitet og centralvarme, og man asfalterede indkørslen.

1896-1900

Grunden, hvor Børsen kom til at ligge, havde indtil da huset Carl Nielsens hotel og beværtning. Carl Nielsens Hjørne, som det hed i folkemunde, blev opkøbt af ”Amerikaneren” Alfred Mortensen og derefter solgt videre til muremester Julius Johansen, som allerede var godt i gang med at bygge Ringsted op.

Sagfører Niels Svendsen var den tredje kompagnon, og tilsammen havde de en vision af et økonomisk og kulturelt centre. Der skulle bygges et nyt hotel med restaurant, manufakturhandel, herskabslejligheder og varme bade. Børsen skulle også have staldplads til 100 heste ifølge Sjællandsposten i marts 1898.

I 1890 blev Ringsted Bank stiftet, og også den fik ophold i Børsen. Derudover fandtes byens kæmnerkontor ved kæmner Møller, landinspektørkontoret ved inspektør Glahns Og senere kirkekontoret ved kordegn Laursen også i Børsen.

1900 og frem

1903 åbner købmand Peter Kjærsgaard sin manufaktur forretning i Børsen også Købmand Preuss havde kolonialforretning i Børsen.

1907 fik Ringsted sin første biograf, også denne blev indrettet i Børsen, Biograf Teatret.

I 1938-1939 gennemgår Børsen en større ændring, da bla. Banken og kæmnerkontoret flyttes.

Børsen skiftede lejere en del gange gennem årene, og i 1953 blev ejendommen opkøbt af A/S Peter Kjærsgård og Søn. I 1974 blev ejendommen solgt igen og fik diskotek og danserestaurant.

I 1992 gennemgår Børsen en større renovering hvor der bla. bliver indrettet 25 ældrevenlige boliger, 5 familie boliger og flere kontorer, butikker.


Kilde

" Ringsted Børs " af Hanne Marie Motzfeldt