Knud Lavard Centeret

Fra Ringsted Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Knud Lavard Centeret er Ringsteds nyeste plejecenter, og det ligger lige op til Ringsted bys centrum på den gamle kasernegrund.

Knud Lavard Centret består af plejeboliger, demensafdeling og en afdeling med akut- og midlertidige pladser. Desuden er der 40 centernære ældreboliger.

Café Ingeborg og sundhed-og træningsafdelingen har også til huse her.

Vagtlægen har også lokale på centeret

Adresse: Eksercerpladsen 3 - 4100 Ringsted

Keramiksøjler ved Knud Lavardcenteret

Keramiksøjlerne ved Knud Lavardcenteret

De tre kunstneriske søjler ved indgangen til Knud Lavardcentret er skabt af keramikerparret Birgitte og Hans Börjeson fra Fulby ved Sorø.

Søjlerne blev afsløret ved centrets indvielse den 11.04.2006 af beboer og næstformand for bruger-og pårørenderådet Kaj Larsen.

De to sorte søjler er det bærende element, de er vigtige og symbolisere de mange på centret der daglig ”bærer” det, ved deres arbejde og så er der den grønne søjle, der vokser og bliver fri.

Kunstnerparret var taknemmelige over at være med fra starten af byggeriet, derved har de kunnet indbygge kunsten i helheden, alt for ofte kommer planlægningen af udsmykningen først, når byggeriet er færdigt.

Borgmester Niels Ulrich Hermansen (V) sagde blandt andet i sin tale ved indvielsen, at haven ikke kun er til beboerne af plejecentret, men er en offentlig have, som alle kan have glæde af og beboerne har glæde af at andre er i haven, og dermed understreges det, at et moderne plejecenter ikke er en lukket institution, men et åbent miljø, der er en del af det omgivende samfund.

Åkanden i Knud Lavardcentrets have

Åkanden i haven ved Knud Lavard Centeret

I haven bag søjlerne, kan man i bassinet se Åkanden skabt af Gerda Dragsdal i 1984 til Gardistens grav i Nørregade.

I 1982 bad udvalget for Teknik og Miljø Gerda Dragsdahl om at skabe en vandkunst til det eksisterende bassin på anlægget i Nørregade. Figuren skulle være en erstatning for Faun med fisken, som før stod på stedet, men blev ødelagt ved hærværk i 1981.

Den orientalske form på bassinet med de fire spidser og buer, inspirerede Gerda Dragsdahl til blomstens udformning og med dens to gange fire blade, passer den fint til kummen.

Ved prøveopstillingen viste det sig at den var smukkest, når vandet bare flød ud over bladene. Så kunne man også undgå de sprøjtende dysser, som kunne være et problem for de forbipasserende, som risikerede at blive våde i blæsevejr.

Blomsten er udført i bronze af bronzestøber Jan Olsen i Vipperød og den blev afsløret den 31.08.1984. I Lokalbladet skrev journalisten, at det havde været et langvarigt projekt, men at resultatet var blevet en fryd for øjet.

Folk havde åbenbart opfattet vandkunsten, som brugskunst, for allerede d. 30-10 1984, måtte den tages ned og bringes tilbage til bronzestøberen, der forstærkede dens blade, de var revnet, fordi folk havde hoppet på dem.

Ved Torvets renovering blev Åkanden taget ned og gemt væk, først i 2006, kom den igen frem, og står nu smukt i bassinet i haven ved Knud Lavardcentret.

Kilder

Dagbladet 11. og 12. April 2006, aviserne findes på Ringsted Arkiv.

Dagbladet 2. Juni 1984, Dagbladet 1-9 1984

Ringsted Avisen 1-9 1984, Lokalbladet 5-9 1984.

Jacob Zeuthens artikel i Lokalbladet 1987, aviserne findes på Ringsted Arkiv.